De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-opleiding (Wet op het financieel toezicht)

Bereid je optimaal voor op je Wft-examen met een van onze opleidingen Wft. Onze opleidingen zijn volledig digitaal ingericht, stapsgewijs opgezet en bevatten veel animaties en examengerichte oefenvragen. Zo bereik jij met een lage studiebelasting de hoogste kans om te slagen. Kun je nog wat extra ondersteuning gebruiken bij de voorbereiding op je examen? Meld je dan aan voor een van onze interactieve examentrainingen of klassikale opleidingen. Zo ga je vol vertrouwen je examen in. Wil je direct je Wft-examen inplannen? Ook dat kan bij ons!

Wft behalen bij de #1 opleider van NL

Alle Wft-diploma's

Sinds 1 januari 2014 geldt er een diplomaplicht voor adviseurs en bemiddelaars. Er is gekozen om verschillende beroepskwalificaties te introduceren. Deze beroepskwalificaties zijn afhankelijk van het vak dat een adviseur (dagelijks) uitoefent en zijn modulair opgebouwd. Wil je bijvoorbeeld als hypotheekadviseur aan de slag, dan moet je Wft Basis, Wft Vermogen én Wft Hypothecair Krediet behalen voordat je mag adviseren.

Wft Consumptief Krediet
Wft Inkomen
Wft Schade Particulier
Wft Schade Zakelijk
Wft Vermogen
Wft Hypothecair Krediet
Wft Pensioen

In één keer slagen voor je Wft-examen

Met de digitale Wft-opleidingen van Lindenhaeghe word je volledig ontzorgd in het leerproces naar je Wft-certificering. Benieuwd hoe we er met onze opleidingen voor zorgen dat jij in één keer slaagt voor je Wft-examen? Bekijk dan de video.

Over onze Wft-trainingen en Wft-opleidingen

De Wft (Wet financieel toezicht) kent negen Wft-modules. Deze modules leiden tot verschillende beroepskwalificaties. Welke module jij kiest, hangt af van het werk dat je (wil) doen. Als je adviseert, is er een (Wft-)diplomaplicht. En een (PE-)onderhoudsplicht. Meer daarover lees je bij het kopje Over het vakbekwaamheidsbouwwerk. Daarnaast ben je verplicht je kennis up-to-date en actueel te houden. Dit heet de Permanent Actueel (PA)-eis.

Tip! Meer lezen over de Wet financieel toezicht en andere vormen van toezicht? Bekijk onze speciale Wft | Toezichtwet-pagina.

Verschillende Wft-studievormen en Wft-opleidingen

Bij Lindenhaeghe studeer je altijd op de manier die bij jou past. Thuis online op het moment dat het jou uitkomt met Slim leren en Onbeperkt oefenen of klassikaal, onder begeleiding van één van onze trainers. Meer over onze studievormen zie je in het studievormenschema.

Online | Digitaal

Studeer jij het liefst op afstand? In je eigen tempo? Met onze online Wft-opleidingen is het mogelijk. Kies voor Wft opleiding 100% online of een Wft E-learning om volledig tijd- en plaatsonafhankelijk te studeren of voor een Virtual Classroom om het gevoel van een klassikale training 'thuis' te ervaren. Wat je ook kiest, er is altijd een trainingsvorm die bij jou past.

Klassikaal

Bij onze klassikale Wft-opleidingen sta jij centraal. Aan de hand van jouw vragen gaat de trainer het gesprek aan. Kennis wordt gedeeld aan de hand van praktische voorbeelden en interessante cases. De lesvormen zijn interactief en afwisselend en opdrachten worden in groepjes of individueel opgepakt. Er is veel ruimte om te oefenen met casuïstiek. We bieden verschillende Wft-opleidingen aan die klassikaal plaatsvinden.

In 3 stappen je Wft-opleiding behaald

Bij Lindenhaeghe stel je jouw Wft-opleiding eenvoudig zelf samen. Zo kom je tot een product dat past bij wat jij nodig hebt. In 3 stappen bepaal je de route naar jouw Wft-opleiding, op deze pagina leggen we je uit hoe het werkt. Zeker weten wat je krijgt? In onderstaand studievormenschema staat precies wat er bij welke opleiding zit.

Schame Wft

Het Vakbekwaamheidsbouwwerk

Waarvoor staat Wft?

In de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn de regels en voorschriften voor de financiële markten en het toezicht daarop samengebracht. Naast regels en voorschriften bevat de Wft-vakbekwaamheidseisen.

Wft Vakbekwaam = diplomaplicht

Het uitgangspunt bij deze eisen is dat alle klantmedewerkers in een financiële onderneming vakbekwaam moeten zijn. Voor klantmedewerkers die adviseren, geldt een diplomaplicht. Met een diploma én de van toepassing zijnde PE-certificaten kom je in aanmerking voor een beroepskwalificatie. Zonder geldige beroepskwalificatie mag je niet adviseren.

Het Vakbekwaamheidsbouwwerk

Vakbekwaamheidsbouwwerk

 

Hoe werkt het?

In het zogeheten vakbekwaamheidsbouwwerk kun je aflezen welk diploma je nodig hebt om voor een beroepskwalificatie in aanmerking te komen. Je kunt hier ook zien welke PE-examens er bij jouw diploma horen. De meeste adviseurs beginnen met de module Wft Basis. Na Wft Basis stromen veel professionals door naar Wft Schade particulier of naar Wft Consumptief krediet. Tegenwoordig mag je met de beroepskwalificatie Wft Hypothecair krediet ook adviseren op het gebied van Consumptief krediet. Ben jij in het bezit van meerdere Wft-diploma's, dan ontvang je automatisch de bijbehorende adviseur-beroepskwalificatie. Met een adviseur-beroepskwalificatie mag jij adviseren binnen het betreffende Wft-gebied.

Beste opleider achtergrond

Al 11 jaar de Beste Opleider van Nederland

Lindenhaeghe is al 11 jaar op rij uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland door Springest en daar zijn we trots op. Wil je weten hoe onze cursisten onze dienstverlening ervaren? Bekijk dan de reviews op Springest.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat je misschien vragen hebt en we willen je daar graag bij helpen. Hier vind je daarom de antwoorden op de meest voorkomende vragen die we van onze deelnemers ontvangen.

Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. De wet regelt het toezicht op financiële instellingen in Nederland. Het gaat om banken, verzekeraars, tussenpersonen of anderen die actief zijn in de financiële dienstverlening. De wet stelt bepaalde eisen aan de financieel dienstverlener, waarbij de belangen van de consument voorop staan. Het uitgangspunt is dat financieel dienstverleners voldoen aan de door de wet gestelde vakbekwaamheid en zorgplicht.

Naast het behalen van de module Wft Basis is het voor financieel dienstverleners, die adviseren over specifieke financiële producten, verplicht te beschikken over een Wft beroepskwalificatie. Bijvoorbeeld, als Adviseur Hypothecair Krediet dien je de Wft beroepskwalificatie Hypothecair Krediet te behalen die bestaat uit de onderdelen Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet. Daarnaast dient de adviesbevoegdheid hiervoor te worden onderhouden met Permanente Educatie, als Adviseur Hypothecair Krediet gaat het dan om het PE-examen Hypothecair Krediet.

Er zijn in totaal 9 verschillende Wft-modules:

Je kunt 8 verschillende Wft-diploma’s halen. In de module Basis kan je geen Wft-diploma halen, enkel een Wft-certificaat. Dit betekent dat je met het afronden van alleen de module Wft Basis nog niet adviesbevoegd bent. Om bijvoorbeeld het Wft-diploma Inkomen te halen heb je de Wft-certificaten Basis en Inkomen nodig.

1. Wft Basis

Tijdens de Opleiding Wft Basis worden alle onderdelen en onderwerpen behandeld die je op het examen kunt tegenkomen. Je maakt in korte tijd kennis met:

 • De financiële markt;
 • De financiële wet- en regelgeving;
 • Bank en verzekeringswezen; en
 • Algemene financiële vaardigheden.

2. Wft Consumptief Krediet

Hoe bereken je iemands leencapaciteit? En hoe kun je het beste inspelen op de persoonlijke situatie van jouw klant, zodat je een krediet adviseert dat goed bij diegene past? Wanneer jij je Wft diploma Consumptief Krediet op zak hebt, heb jij een antwoord op al deze vragen. Andere onderwerpen die jij op je examen kunt tegenkomen zijn:

 • Kredietovereenkomsten;
 • Kredietvormen;
 • Fiscale behandeling;
 • Inkomensrisico; en
 • Schuldsanering.

3. Wft Inkomen

Tijdens het behalen van je Wft-diploma Inkomen leer je over de rechten en plichten van werkgevers en werknemers bij ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. In de Opleiding Wft Inkomen komen onderwerpen aan bod als:

 • Sociale zekerheid;
 • De loondoorbetalingsverplichting;
 • Het eigenrisicodragerschap; en
 • De verzekeringsoplossingen.

4. Wft Schade Particulier

Wft Schade Particulier is geschikt voor mensen die advies willen geven op het gebied van schadeverzekeringen aan particulieren of die aan de slag willen bij een klantcontactcentrum op dit gebied. Na het behalen van dit Wft-diploma weet jij alles over:

 • Het verzekeringswezen;
 • Verzekeringsovereenkomsten;
 • Het verzekeringsrecht; en
 • Verzekeringsdekkingen.

Als jij over deze kennis beschikt ben je instaat om de risico’s en mogelijkheden van particuliere klanten met betrekking tot schadeverzekeringen in kaart te brengen.

5. Wft Schade Zakelijk

Wft Schade Zakelijk is geschikt voor mensen die advies willen geven op het gebied van schadeverzekeringen aan zakelijke klanten. Na het behalen van dit Wft-diploma weet jij alles over:

 • Het verzekeringswezen;
 • Verzekeringsovereenkomsten;
 • Het verzekeringsrecht; en
 • Verzekeringsdekkingen.

Ook behandel je de persoonlijke aspecten van het vak. Je leert bijvoorbeeld hoe je je klant kunt begeleiden bij schadeprocessen.

6. Wft Vermogen

Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als financieel adviseur op het gebied van vermogen? In een functie als vermogensadviseur adviseer je personen in het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin. Je komt alles te weten over:

 • Levensverzekeringsvormen;
 • Fiscale behandeling;
 • Toekomstvoorzieningen; en
 • Beleggingscategorieën.

7. Wft Hypothecair Krediet

Hoe verloopt het kredietverleningsproces? Hoe kom ik achter de wensen en behoeften van hypotheekaanvragers? Dit zijn vragen waar je tijdens de Opleiding Wft Hypothecair Krediet mee bezig bent. Daarnaast leer je alles op het gebied van wet- en regelgeving zoals:

 • Leencapaciteitsberekening;
 • Het recht van hypotheek;
 • Hypotheekvormen;
 • De fiscale behandeling;
 • Inkomensrisico's; en
 • Sociale zekerheid.

8. Wft Pensioen

In de Opleiding Wft Pensioen worden alle onderwerpen en onderdelen behandeld die je op het examen kunt verwachten, denk hierbij aan:

 • De toekomstvoorzieningen;
 • Fiscale behandeling;
 • Juridische aspecten;
 • Rechstvormen; en
 • Pensioenregelingen.

9. Wft Zorg

Om Wft Adviseur Zorg te worden dien je alles te weten over de financiering van de medische zorg in Nederland. Tijden de Opleiding Wft Zorg word je meegenomen in:

 • Het gezondheidsstelsel;
 • De zorgverzekeringsplicht;
 • De zorgverzekeringsovereenkomst; en
 • De zorgverzekeringsdekking.

Heb jij een Wft-diploma? Dan kun je dit alleen geldig houden door te voldoen aan de periodieke PE-eis. Je voldoet aan de PE-eis door het PE-examen behorende bij jouw Wft-diploma met goed gevolg af te leggen. Er zijn acht Wft PE-modules. Omdat Wft Basis niet langer als beroepskwalificatie adviseur Basis wordt aangeduid, maar alleen als module Basis is de PE-plicht hierop niet van toepassing.

PE-periode 1-4-2022 tot 1-4-2025

PE-toetsing gaat in cycli. De huidige PE-periode loopt van 1-4-2022 tot 1-4-2025. Dat betekent dat je voor 1-4-2025 jouw PE-examens gehaald moet hebben. Toetsing gaat op ‘topmodule’. Dat wil zeggen: een hogere module geeft vrijstelling voor een lagere. Dit geldt alleen voor de permanente educatie (PE). Voor initiële (Wft-)diploma’s geldt deze vrijstellingsregel niet.