De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-diploma: wat houdt het precies in en wat kun je ermee?

Bij de meeste organisaties is het verplicht om één of meerdere Wft-diploma’s op zak te hebben voordat je aan de slag kunt. Wat het Wft-diploma inhoudt en wat je eraan hebt vertellen we je graag.

Wft-diploma: wat houdt het precies in en wat kun je ermee?
Wat is een Wft-diploma

Wat is een Wft-diploma?

Om je adviesbevoegdheid te krijgen en deze ook te kunnen behouden moet je als financieel adviseur aan een aantal wettelijke verplichtingen voldoen. Een van deze verplichtingen is het behalen van één of meerdere Wft-diploma's.

Om het belang van het halen van een Wft-diploma te snappen, is het goed om de betekenis van Wft kennen. Wft staat voor Wet op het financieel toezicht.

Het nut van een Wft-diploma

Het nut van een Wft-diploma

Het financiële systeem kan enorm kwetsbaar zijn. Onderdelen van de financiële markt overlappen elkaar, waardoor problemen bij financiële instellingen ook kunnen zorgen voor problemen bij andere instellingen. Om ervoor te zorgen dat het financiële systeem blijft is de Wet op het financieel toezicht in het leven geroepen.

De Wet op het financieel toezicht (Wft) is bedoeld om consumenten die hun geld toevertrouwen aan financieel adviseurs te beschermen. Ook probeert de overheid met deze wet te voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten bij een faillissement.

De Wft stelt dat een ieder die actief is in de financiële dienstverlening in het bezit moet zijn van minimaal één Wft-diploma. Welke Wft-diploma’s jij nodig hebt, hangt af van je functie.

Hoe kan ik een Wft-diploma halen

Hoe kan ik een Wft-diploma halen?

Iedereen die financieel adviseur wilt worden moet in ieder geval het Wft-certificaat Basis halen. Als je meerdere Wft-certificaten behaalt, beschik je over meerdere beroepskwalificaties en mag je over verschillende onderwerpen adviseren.

Om een Wft-diploma te halen moet je het bijbehorende Wft-examen met een voldoende afronden. Je ontvangt vervolgens het Wft-diploma van de module waarvoor je examen deed. Vergroot de kans om je Wft-diploma in één keer te halen met een van de 100% Online Opleidingen Wft van Lindenhaeghe. Onze opleidingen stomen je in kleine stapjes klaar voor het Wft-examen. Door de lage studiebelasting zijn de opleidingen gemakkelijk te combineren met je school of je huidige werk.

Je kunt op examen gaan wanneer je onze digitale Wft-opleiding ter voorbereiding hebt gevolgd. Je beschikt dan over voldoende kennis om het Wft-examen succesvol af te ronden. Wanneer je examen hebt gedaan ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO. Bij het halen van het examen, ontvang je een Wft-diploma. Je bent hiermee bevoegd om bijpassende diensten te verlenen.

Voordelen van het halen van een Wft-certificaat bij Hoffelijk

Voordelen van het halen van een Wft-certificaat bij Lindenhaeghe

Lindenhaeghe heeft al jaren ervaring in het opleiden van financieel professionals. We ondersteunen financieel dienstverleners en organisaties iedere dag in hun professionele ontwikkeling. Hierdoor weten we precies war er nodig is om hen te voorzien van examengericht studiemateriaal.

De slagingspercentages onder onze deelnemers zijn erg hoog. Onze Wft opleidingen 100% online bestaan uit veel examengerichte vragen en oefeningen. Hiermee voorkomen we dat jij tijdens het Wft-examen voor eventuele verrassingen komt te staan. Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van onze opleiding geven we onze deelnemers een 100% slagingsgarantie.

Een ander voordeel is dat wij het grootste examenlocatienetwerk van Nederland hebben. Ons netwerk bestaat namelijk uit meer dan 55 locaties, verspreid door heel Nederland. Dat zorgt ervoor dat er altijd wel een locatie bij jou in de buurt zit. Ook de flexibiliteit van afname is erg handig. Zo is het mogelijk om het Wft-examen doordeweeks of in het weekend af te nemen, overdag of in de avond.

Wft-certificaat Basis

Wft-certificaat Basis

Als je aan de slag wil in de financiële dienstverlening, heb je in ieder geval je Wft-certificaat Basis nodig. Met het Wft Basis certificaat kun jij aantonen dat je over de relevante financiële basiskennis en de daarbij behorende vaardigheden beschikt. Om het certificaat te verkrijgen dien je het Wft-examen Basis met succes af te ronden.

Je hebt echter nog minimaal één aanvullend Wft-diploma nodig om te kunnen adviseren over specifieke producten of diensten.

Welke Wft-diploma’s kan ik halen

Welke Wft-diploma’s kan ik halen?

Er zijn in totaal 9 verschillende Wft-modules:

Je kunt 8 verschillende Wft-diploma’s halen. In de module Basis kan je geen Wft-diploma halen, enkel een Wft-certificaat. Dit betekent dat je met het afronden van alleen de module Wft Basis nog niet adviesbevoegd bent. Om bijvoorbeeld het Wft-diploma Inkomen te halen heb je de Wft-certificaten Basis en Inkomen nodig.

Is het halen van een Wft-diploma moeilijk

Is het halen van een Wft-diploma moeilijk?

De moeilijkheidsgraad om je Wft-diploma te halen verschilt per Wft-module. We hebben de Wft-modules in twee categorieën ingedeeld: modules op mbo- en op hbo-niveau. Deze niveaus zijn vastgesteld door het CDFD in het vakbekwaamheidsbouwwerk.

Wft-modules op mbo-niveau Wft-modules op hbo-niveau
Wft Basis Wft Vermogen
Wft Zorg Wft Inkomen
Wft Consumptief Krediet Wft Schade Zakelijk
Wft Schade Particulier Wft Hypothecair Krediet
  Wft Pensioen
Is het halen van een Wft-diploma moeilijk

De moeilijkheidsgraad van een Wft-examen hangt ook af van jouw voorbereiding, inzet en motivatie. Wanneer je voorafgaand aan het examen onze opleiding doorloopt, ben je voorbereid genoeg om het examen in één keer te halen. Lindenhaeghe heeft al jaren ervaring in het opleiden van de professional van de toekomst. Daarnaast ondersteunen we iedere dag financieel dienstverleners en organisaties in hun professionele ontwikkeling. Zo weten we precies wat er nodig is om te kunnen voorzien in examengericht studiemateriaal.

De opleiding biedt allerlei oefenmogelijkheden aan die bijdragen aan jouw optimale voorbereiding. Je kunt oefenvragen en oefenexamens maken die sterk overeenkomen met het echte examen. Daarnaast ontvang je examengerichte tips en uitgebreide feedback op de oefeningen van een van onze topdocenten.

Hoe lang is mijn Wft-diploma geldig

Hoe lang is mijn Wft-diploma geldig?

Actuele vakbekwaamheid in de praktijk is cruciaal. De markt is dynamisch en groeit tevens enorm. Om deze reden is het Wft-diploma niet onbeperkt geldig. Met het Wft-diploma heb je een initieel diploma in huis. Het Wft-diploma, ook wel je beroepskwalificatie genoemd, dien je vervolgens middels PE geldig te houden. Om je beroepskwalificatie geldig te houden, moet je iedere PE-periode een PE-examen afleggen.

Haal je het PE-examen niet binnen deze PE-periode? Dan verlies je je adviesbevoegdheid. Je kunt deze adviesbevoegdheid dan alleen nog herstellen door een Bijzonder Examen af te leggen. Houd daarom altijd goed in de gaten van wanneer tot wanneer de PE-periode loopt.

De PE-periodes duren drie jaar:

  • 1 april 2022 t/m 31 maart 2025 (huidige PE-periode)
  • 1 april 2025 t/m 31 maart 2028 (volgende PE-periode)
Hoe lang is mijn Wft-diploma geldig

Als adviseur dien je elke drie jaar succesvol een PE-examen af te leggen voor de beroepskwalificatie(s) waarin je adviseert. Dit PE-examen dient te worden afgelegd bij een door het CDFD erkend exameninstituut.

Welke PE-examens je moet doen hangt af van je beroepskwalificaties. Ben je bijvoorbeeld adviseur Schade Zakelijk, dan hoef je alleen het PE-examen Schade Zakelijk te doen. Het onderliggende Wft-certificaat Basis en de beroepskwalificatie Schade Particulier hoef je niet apart te onderhouden.

Heb je toch nog een vraag over het Wft-diploma?

Onze relatiebeheerders helpen je graag. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur op 010 - 760 11 00 of stuur een e-mail naar support@lindenhaeghe.nl.

Je hebt het in bezit hebben van één of meerdere Wft-diploma’s wellicht wel eens als vereiste voorbij zien komen in een vacature. Maar wat is het Wft-diploma precies?

Om aan de slag te kunnen als financieel adviseur moet je volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) aantonen dat je over de nodige kennis en kunde beschikt om advies te kunnen geven. Dit doe je door de bijbehorende Wft-diploma’s te behalen. Welke Wft-diploma’s je nodig hebt is afhankelijk van het beroep dat je wilt uitoefenen.

In het vakbekwaamheidsbouwwerk van het CDFD kun je zien welke Wft-diploma's nodig zijn om de gewenste beroepskwalificatie te verkrijgen.

Wanneer je werkzaam bent in de financiële dienstverlening zijn er twee factoren die bepalen of jij één of meerdere Wft-diploma’s nodig hebt. Je hebt namelijk Wft-diplomaplicht als je inhoudelijk klantcontact hebt én je advies geeft over producten of diensten.

Heb je alleen inhoudelijk klantcontact? Dan moet je aantoonbaar op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkelingen binnen je vakgebied. Dit kun je bij Lindenhaeghe doen in de vorm van Permanent Actueel Wft.

Wanneer jij je benodigde Wft-diploma’s gehaald hebt kun je direct aan de slag als financieel adviseur. Je mag vanaf dat moment, afhankelijk van je behaalde beroepskwalificatie(s), klanten adviseren over leningen, verzekeringen, pensioenen en hypotheken.

Als je jouw Wft- of PE-certificaat of diploma bent kwijtgeraakt, kan je eenvoudig een digitaal uittreksel verkrijgen via Mijn Wft van DUO. Dit uittreksel is een officieel document en heeft dezelfde waarde als het originele papieren certificaat of diploma. Je kan het gemakkelijk downloaden vanaf elk apparaat.

Ga je binnenkort op examen? Goed nieuws, binnen 48 uur na het afleggen van je examen wordt het uittreksel zichtbaar in Mijn Wft en kan je het direct downloaden, ongeacht het apparaat dat je gebruikt.