Om je adviesbevoegdheid te krijgen en deze ook te kunnen behouden moet je als financieel adviseur aan een aantal wettelijke verplichtingen voldoen. Dit staat ook wel bekend als Wft, PE en permanent actueel blijven. Wat het precies inhoudt? Daar vertellen we je alles over op deze pagina!
Wanneer je adviseur wordt in de financiële dienstverlening, zijn er twee wettelijke bepalingen waar je rekening mee moet houden:
- Permanent actueel blijven; en
- Diplomaplicht (Wft en PE).
Niet iedereen binnen de financiële dienstverlening hoeft aan de beroepskwalificaties te voldoen. Hiernaast vind je een schematische weergave van wanneer deze wettelijke bepalingen op jou van toepassing zijn.
Diplomaplicht: Wft en PE
Op het moment dat je advies geeft over specifieke financiële producten, moet je wettelijk gezien in het bezit zijn van één of meerdere Wft-diploma’s. Maar welke Wft-examens moet je afleggen? En hoe zorg je ervoor dat je je adviesbevoegdheid behoudt?
In het vakbekwaamheidsbouwwerk van het CDFD kan je zien welke modulecertificaten je moet behalen om een beroepskwalificatie te verkrijgen. De modules zijn (op Zorg na) op elkaar ‘gestapeld’. De gestapelde modules zijn de benodigde modules voor een bepaalde beroepskwalificatie. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als hypotheekadviseur dan moet je de Wft-examens Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet succesvol afleggen.
Welke Wft-examens moet ik afleggen om mijn beroepskwalificatie te behalen?
Om je Wft-beroepskwalificatie te behalen, moet je bijna altijd het Wft-modulecertificaat Basis behalen, behalve bij de beroepskwalificatie Zorg. Let op: Met het modulecertificaat Basis mag je nog niet adviseren!
Voor elke module is een examen beschikbaar en als je het examen voor alle onderliggende modules binnen een beroepskwalificaties hebt behaald, ontvang je het Wft-diploma. Je beschikt daarmee over een beroepskwalificatie en bent adviesbevoegd. Vanaf dat moment dien je je diploma te onderhouden door middel van PE-examens.
Onderhoud je diploma met PE
Om je adviesbevoegdheid te behouden, moet je iedere PE-periode een PE-examen afleggen. De huidige PE-periode is 1 april 2022 gestart en loopt tot 1 april 2025. Het examen leg je af over de hoogst behaalde module. Als pensioenadviseur heb je bijvoorbeeld de Wft-examens Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet succesvol afgelegd, maar hoef je alleen het PE-examen Hypothecair Krediet af te leggen om je beroepskwalificatie te behouden. Leg je in deze periode je examen succesvol af, dan mag je ook in de volgende periode (1 april 2025 – 1 april 2028) blijven adviseren.
Waarom moet ik een PE-examen afleggen?
Om je Wft-beroepskwalificatie geldig te houden, dien je iedere PE-periode een PE-examen af te leggen. Als je het PE-examen niet binnen die PE-periode behaalt, verlies je je bevoegdheid om te mogen adviseren.
Wanneer moet ik mijn PE-examen afleggen?
De huidige PE-periode is 1 april 2022 gestart en loopt tot 1 april 2025. Leg je in deze periode je examen succesvol af dan mag je ook in de volgende periode (1 april 2025 - 1 april 2028) blijven adviseren.
Als ik PE Schade Zakelijk doe, vallen Schade Particulier en Basis hier dan ook onder?
Met een PE-examen onderhoud je de gehele beroepskwalificatie. Als je beroepskwalificatie uit meerdere modules is opgebouwd, is het dus voldoende om het PE-examen van de beroepskwalificatie te maken. Je hoeft daarna dus niet voor de onderliggende modules apart PE-examen te doen.
Wanneer hoef ik geen PE-examen te doen?
Het PE-examen komt voor Adviseurs Schade Particulier en Adviseurs Vermogen eenmalig te vervallen als zij in een nieuwe PE-periode een bovenliggende beroepskwalificatie hebben behaald.
Ben je in het bezit van een geldig adviseursdiploma Schade Particulier en heb je in de huidige PE-periode je beroepskwalificatie Schade Zakelijk behaald? Dan hoef je in de huidige periode geen PE-examen te doen. Tijdens de volgende PE-periode (1 april 2025 tot 1 april 2028) dien je vervolgens het PE-examen Schade Zakelijk af te leggen, hiermee onderhoud je zowel de beroepskwalificatie Schade Particulier als Schade Zakelijk.
Dit voorbeeld geldt ook voor de beroepskwalificatie Vermogen met als bovenliggende beroepskwalificatie Pensioen of Hypothecair Krediet.
Uitzonderingen
Op het vakbekwaamheidsbouwwerk zijn een aantal uitzonderingen:
-
Je Wft-diploma Basis hoef je niet te onderhouden met een PE-examen.
-
Ben je in het bezit van de beroepskwalificatie Adviseur Consumptief Krediet én Adviseur Hypothecair Krediet, dan hoef je alleen het PE-examen voor Hypothecair Krediet te behalen. Let er wel op dat wanneer je in de toekomst besluit alleen over consumptieve kredieten te adviseren, dat je deze beroepskwalificatie moet herstellen met een Bijzonder Examen of door opnieuw je Wft-diploma te behalen.
-
Wanneer je een Wft-diploma Schade Particulier of Schade Zakelijk hebt, mag je ook adviseren in zorgverzekeringen. Deze bevoegdheid onderhoud je door je PE Schade Particulier of Zakelijk te behalen. Wanneer je je adviesbevoegdheid voor Schade laat vervallen, dan vervalt ook je adviesbevoegdheid voor Zorg.
Permanent actueel blijven
Als je inhoudelijk klantcontact hebt, moet je aantoonbaar op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Bij Lindenhaeghe hebben we ervoor gekozen om deze norm in te vullen door middel van Permanent Actueel Wft, een (online) PA-lidmaatschap. Je ontvangt een persoonlijke leeromgeving waar wij alle relevante ontwikkelingen binnen jouw vakgebied in de vorm van een nieuwsbericht plaatsen. Zo blijf jij waar en wanneer je wil op de hoogte.
Adviseur of adviesbevoegd
Wanneer je Permanent Actueel wil zijn, kan je bij Consumptief Krediet en Zorg kiezen tussen adviseur en adviesbevoegdheid.
- Wanneer je kiest voor adviesbevoegdheid bij Consumptief Krediet, kan je aan de diploma-eisen voldoen door je adviseursdiploma Hypothecair Krediet te behalen (en te onderhouden) in plaats van het adviseursdiploma Consumptief Krediet.
- Wanneer je kiest voor adviesbevoegdheid bij Zorg, kan je aan de diploma-eisen voldoen door je adviseursdiploma Schade Particulier of Schade Zakelijk te behalen (en te onderhouden) in plaats van het adviseursdiploma Zorg.
Je hoeft dan niet het aparte adviseursdiploma voor Consumptief Krediet of voor Zorg te behalen om hierover te mogen adviseren. Besluit je op een later moment je beroepskwalificatie voor Hypothecair Krediet te laten vervallen, dan betekent dit dat je niet meer adviesbevoegd bent op gebied van Consumptief Krediet.
Hetzelfde geldt als je je beroepskwalificatie voor Schade Particulier of Schade Zakelijk laat vervallen: hiermee vervalt ook je adviesbevoegdheid voor Zorg als je geen geldig adviseursdiploma van Zorg hebt.
Bij het instellen van je eigen diploma-eisen kan je dus kiezen voor adviesbevoegdheid op het gebied van Consumptief Krediet en van Zorg. Je kan dan zelf bepalen hoe je invulling geeft aan de voor jou geldende diplomaplicht.
Heb je toch nog een vraag over Wft, PE of PA?
Je kan altijd een mailtje sturen naar support@lindenhaeghe.nl. Daarnaast zijn we van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 - 12.00 en 13.00 - 16.00 uur telefonische bereikbaar op 010 - 760 11 00.