Afgelopen kwartaal lagen de slagingspercentages voor Consumptief Krediet op 69,6%, voor Vermogen op 72,6% en voor Hypothecair Krediet op 62,9%, terwijl deze in het voorgaande kwartaal nog 91,2% (voor Consumptief Krediet), 90,6% (voor Vermogen) en 80,3% (voor Hypothecair Krediet) waren.
Dat de slagingspercentages gemiddeld zijn gedaald, ligt volgens ons aan een aantal examenonderwerpen die door adviseurs als lastig wordt ervaren. Vooral het PE-examen Hypothecair Krediet viel hierin op. Onderwerpen die uitdagender zijn voor cursisten, zijn:
- Het nieuwe pensioenstelsel, met name het berekenen van de jaarruimte die sinds 2023 geldt.
- Actualisatie van de leennormen als onderdeel van de leencapaciteitsberekening voor een consumptief krediet.
- Inkomstenbelasting met betrekking tot de eigen woning, waarbij de eigenwoningregeling die sinds 2022 geldt, wordt getoetst. Het blijkt lastig te zijn om te bepalen welke leningdelen aftrekbaar zijn door de nieuwe wettelijke regeling.
- Tijdelijke regeling hypothecair krediet als onderdeel van de leencapaciteitsberekening voor een hypothecair krediet. Ondanks dat deze berekening op een paar punten eenvoudiger is geworden, blijken de aanpassingen in de weging van een DUO-lening en energielabel toch lastig te zijn op het examen.
Hoewel de landelijke slagingspercentages zijn gedaald, liggen onze slagingspercentages nog steeds boven het gemiddelde. Dit is te danken aan de uitgebreide aandacht die in het studiemateriaal en de klassikale trainingen wordt besteed aan de onderwerpen die door cursisten als lastig worden ervaren. We zijn continu bezig om ons studiemateriaal verder te optimaliseren en onze cursisten nog beter voor te bereiden op het examen.