Klimaatverandering raakt de vastgoedmarkt: tijd voor actie
De effecten van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Ook in de vastgoedsector. Toch wordt de impact ervan nog vaak onderschat. Terwijl fysieke risico's zoals overstromingen, funderingsproblemen en hittestress toenemen, blijven veel vastgoedondernemers achter in het treffen van maatregelen. Hoog tijd dus voor actie.
Klimaatrisico’s zijn geen ver-van-je-bedshow meer
Van commerciële panden tot woningen: de gevolgen van klimaatverandering raken steeds meer gebouwen. Overstromingen of juist extreme hitte en droogte kunnen leiden tot schade, waardeverlies en verminderde verhuurbaarheid. Ook regelgeving en verwachtingen vanuit de markt veranderen snel. Denk aan de C-labelplicht voor kantoren of de duurzaamheidsparagraaf bij taxaties.
Daarnaast zien we dat investeerders kritischer worden. Buitenlandse partijen vermijden steeds vaker investeringen in Nederland vanwege de ligging onder zeeniveau. En huurders, van bewoners tot grote bedrijven, kiezen steeds bewuster voor duurzame, toekomstbestendige locaties.
Van risico's naar strategie: zo pak je klimaatbestendigheid aan
Voor vastgoedondernemers ligt hier een duidelijke uitdaging, maar vooral ook een kans. Door klimaatrisico’s gestructureerd in kaart te brengen en gericht te investeren in duurzame oplossingen, kunnen risico’s beperkt en waardegroei gerealiseerd worden.
Een effectief stappenplan begint bij het herkennen van fysieke en transitierisico’s, gevolgd door een inschatting van de potentiële schade. Hoe groot is de kans dat een gebouw wordt getroffen? En wat is de impact, in kosten maar ook in gebruikscomfort en reputatie? Op basis daarvan kunnen prioriteiten gesteld worden en wordt risicobeheer een strategisch instrument.
Klimaatbestendig bouwen loont
Wie op tijd in actie komt, profiteert. Denk aan voordelen zoals lagere verzekeringspremies, betere verhuurbaarheid en toegang tot groene financiering. Maar ook aan tevreden huurders en een sterkere concurrentiepositie.
Innovatieve oplossingen zoals groene daken, regenwateropvangsystemen en energie-efficiënte installaties dragen niet alleen bij aan verduurzaming, maar verhogen ook de aantrekkelijkheid van een pand. Zeker voor bedrijven die zelf moeten rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid wordt dit een steeds belangrijker selectiecriterium.
Conclusie: anticipeer nu, pluk straks de vruchten
De vastgoedsector beweegt richting strengere duurzaamheidseisen, meer transparantie en een andere manier van waarderen. Ondernemers die nú hun strategie aanpassen en werk maken van klimaatrisicobeheer, zetten een belangrijke stap richting toekomstbestendig vastgoed. En daarmee richting een gezonde, duurzame bedrijfsvoering.
Meer weten over klimaatrisico’s én hoe je jouw vastgoedportefeuille duurzaam en toekomstbestendig maakt? Bekijk de opleiding Verduurzaming van Vastgoed en zet de volgende stap richting een effectieve duurzaamheidsstrategie.
Dit artikel is gebaseerd op een sectorupdate van Arjen Ouwehand, Senior Vastgoedmarktanalist bij Rabobank Real Estate Finance.