De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wwft: zo voldoe je aan de scholingseis

De Wwft heeft als doel om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden. Deze wet vereist van financiële organisaties dat zij maatregelen nemen om deze criminele activiteiten te voorkomen én dat adviseurs voldoen aan de Wwft-scholingseis.

Voldoen aan de scholingseis van de Wwft

Jaarlijks moeten adviseurs en bemiddelaars de Marktmonitor adviseurs & bemiddelaars (MMAB) van de AFM invullen. De meest recente MMAB bevat voor het eerst sinds drie jaar vragen over de Wwft. Dit roept bij steeds meer organisaties en hun adviseurs vragen op over hoe zij kunnen voldoen aan de scholingseisen die de Wwft met zich meebrengt. We leggen je daarom meer uit over de wet en hoe jouw medewerkers aan de eis kunnen voldoen.

Wat is de Wwft

Wat is de Wwft?

Wwft staat voor Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De naam zegt het eigenlijk al: deze wet is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat criminelen geld niet kunnen witwassen via hun rekeningen. Geld dat ze verdiend hebben door middel van criminele activiteiten. 

Alle financiële instellingen die te maken hebben met geldstromen, moeten voldoen aan de Wwft. Zij moeten onder andere hun klanten goed identificeren en verifiëren (het Know Your Customer-principe) en ongebruikelijke transacties monitoren én melden bij de Financial Intelligence Unit Nederland.

Dit betekent dat jouw medewerkers de poortwachters van het financiële systeem zijn, de oren en ogen van de markt. Ze spelen een belangrijke rol in het voorkomen van witwassen en de financiering van terrorisme. Jouw medewerkers dienen dus periodiek een Wwft-cursus te volgen.

De scholingseisen van de Wwft

De scholingsvereisten van de Wwft zijn te vinden in Artikel 35. Hierin wordt aangegeven dat beleidsbepalers en werknemers niet alleen een initiële Wwft-cursus, maar ook periodieke scholing moeten volgen. Wij ondersteunen jouw organisatie hier graag in, zo kan je bij ons terecht voor:

We krijgen vaak de vraag of het afleggen van een Wwft-examen verplicht is. Dit is niet het geval, maar je moet wel aantoonbaar voldoen aan de scholingseis. Na het volgen van de e-learning, krijgen je medewerkers een Wwft-certificaat, waarmee ze kunnen aantonen dat ze scholing hebben gevolgd. Bij Permanent Actueel heb jij door middel van een dashboard inzicht in de voortgang van je medewerkers. 

Voor de beleidsbepalers binnen je organisatie die zich dagelijk bezighouden met CDD en de Wwft, hebben we ook een intiële opleiding: de E-learning CDD-professional. Deze opleiding is ook geschikt voor medewerkers binnen de organisatie die door willen groeien binnen dit vakgebied. Daarnaast bieden we voor deze doelgroep periodieke scholing aan in de vorm van Permanent Actueel CDD voor analisten.

Benieuwd wat we nog meer bieden op het gebied van CDD? Bekijk dan ons volledige CDD-aanbod.

Wwft - Belafspraak Rebecca

Neem contact op met Rebecca

Op zoek naar advies? Of wil je voor meerdere medewerkers tegelijk opleidingen aanvragen? Rebecca helpt je graag verder.

Ons aanbod voor jouw medewerkers

Wil jij Permanent Actueel CDD voor financieel professionals inrichten voor jouw medewerkers? Vanaf 10 medewerkers bieden we een speciale prijs!

E-learning Introductie CDD
€ 135,-
  • vrij van btw
  • all-in tarief

Ga aan de slag met de basiskennis van CDD en het bestrijden van financieel-economische criminaliteit.

Permanent Actueel CDD voor financieel professionals
€ 8,95
  • per maand
  • vrij van btw
  • all-in tarief

Weet wat er speelt op het gebied van CDD door op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Ons aanbod voor beleidsbepalers en analisten

E-learning CDD-professional
€ 399,-
  • vrij van btw
  • all-in tarief

Leer hoe je de integriteit van de financiële sector kan bewaken.

Permanent Actueel CDD voor analisten
€ 8,95
  • per maand
  • vrij van btw
  • all-in tarief

Altijd up-to-date over de belangrijkste actualiteiten voor CDD-analisten.

KYC (Know Your Customer), CDD (Customer Due Diligence) en AML (Anti-Money Laundering)

KYC, CDD & AML

Know Your Customer (KYC), Customer Due Diligence (CDD) en Anti-Money Laundering (AML) zijn termen die je regelmatig hoort in combinatie met de Wwft. Maar wat betekenen deze termen precies en wat zijn de verschillen?

KYC is de basis. Dit gaat over het identificeren en verifiëren van klanten om hun identiteit vast te stellen en het risico op illegale activiteiten (denk aan fraude en witwassen) te minimaliseren. CDD gaat een stap verder met een diepgaande evaluatie en continue monitoring van klantrelaties en -transacties. Zo kan het risico op witwassen en terrorismefinanciering beter worden beoordeeld. AML heeft een breder kader en gaat om de wetten, regelgeving en procedures die zijn ontworpen om illegale activiteiten te identificeren en te voorkomen. KYC en CDD zijn voorbeelden van zulke procedures.

Wwft-opleiding - E-learning Introductie CDD

E-learning Introductie CDD

De basiskennis over de Wwft is essentieel voor iedereen in de financiële sector. De E-learning Introductie CDD neemt jouw medewerkers mee in de basisbeginselen van de Wwft en het belang van Customer Due Diligence (CDD). 

De e-learning is gericht op professionals binnen financiële en andere Wwft-plichtige sectoren, zoals accountancy en de advocatuur. Deze online Wwft-cursus bestaat uit vier hoofdstukken, diverse praktijkvoorbeelden, oefenvragen en een eindtoets. Deelnemers leren over de betekenis van CDD, het belang van klantenonderzoek, transactiemonitoring, en het identificeren van risico's die klanten kunnen opleveren. Deze e-learning, die we in samenwerking met Delta Capita hebben ontwikkeld, zorgt voor een grondig begrip van het KYC-vakgebied, de doelstellingen van de Wwft, en de kernverplichtingen van instellingen.

Met een totale studiebelasting van 5 uur, voldoen jouw medewerkers binnen korte tijd aan de scholingseisen van de Wwft. Na het afronden van de e-learning ontvangen zij een Wwft-certificaat.

Wwft-opleiding - Permanent Actueel CDD voor financieel professionals

Permanent Actueel CDD voor financieel professionals

Nadat je medewerkers de basiskennis beheersen, is het belangrijk dat ze continu op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de Wwft en rondom CDD. Hierin komt Permanent Actueel CDD voor financieel professionals goed van pas.

Met Permanent Actueel worden je medewerkers geüpdatet over relevante CDD-ontwikkelingen. Ze ontvangen korte, actuele kennisartikelen in hun persoonlijke online leeromgeving of via de PA-app. Deze artikelen gaan bijvoorbeeld over wijzigingen in wet- en regelgeving, praktische inzichten rondom klantonderzoeken, ongebruikelijke transacties en UBO-registraties. Door deze permanente educatie te volgen kunnen financieel professionals de risico's minimaliseren, het klantvertrouwen verhogen en de vereiste vakbekwaamheid borgen. 

Jij kan de voortgang van je medewerkers in de gaten houden door middel van een inzichtelijk dashboard.

Waarom Lindenhaeghe?