De koopkracht stijgt volgend jaar met gemiddeld 0,7%, door steun aan kwetsbare groepen en middeninkomens via verhogingen van toeslagen en belastingverlagingen. Eerder was dit 1,1%. Dat komt doordat het kabinet de lastenverlichting uitstelt naar latere jaren. Dit volgt het advies van de directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Hij vindt dat meevallers nu minder nodig zijn door de sterke economie.
In 2025 voor voorbeeldgezinnen (in %).
Modaal in 2025 is € 46.500,-.
Mensen profiteren van de verlaging van de energiebelasting op aardgas. Iedereen betaalt € 29,- minder belasting in 2025.
Daarnaast wordt de huidige accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG met 1 jaar verlengd. Er wordt geen inflatiecorrectie toegepast op deze accijns.
De salderingsregeling voor zonnepanelen stopt in 2027. Eigenaren van zonnepanelen krijgen nu nog de waarde van hun opgewekte stroom terug. Dit wordt ‘salderen’ genoemd. Vanaf 2027 verdwijnt deze regeling. Dat betekent dat eigenaren het volledige leveringstarief betalen voor stroomverbruik op het moment dat die niet zelf wordt opgewekt, en een redelijke vergoeding ontvangen voor stroom die wordt teruggeleverd op het moment dat de eigenaar die zelf niet gebruikt. Dit betekent minder voordeel op de energierekening.
Verbruik zoveel mogelijk stroom die je zelf opwekt.
In 2025 treden de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) in werking, gebaseerd op Europese richtlijnen NIS2 en CER, om de digitale en fysieke veiligheid van vitale infrastructuren te versterken. J&V coördineert dit met als doel de weerbaarheid te verhogen, organisaties te ondersteunen en de taken van het Nationaal Cyber Security Centrum uit te breiden.
Task
Test 01