Hulp nodig?
Neem dan gerust contact met ons op via 010 - 760 11 00 of support@lindenhaeghe.nl.
Terug

Belasting

Let op: Niet alle voorstellen zijn definitief. Deze zijn pas definitief na akkoord van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling

De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning vervalt vanaf 1 januari 2024.

Praktische tip

In het coalitieakkoord zijn geen afspraken gemaakt over een verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Ook zijn er geen afspraken gemaakt over de vraag of de woning in box 1 blijft in de toekomst.

Box 3

Het kabinet wil een nieuw box 3-stelsel invoeren vanaf 2025. Dit nieuwe stelsel moet rekening houden met het werkelijke rendement in plaats van een geschat rendement voor alle belastingplichten. Alleen het rendement bij vastgoed wordt dan nog voor een tijd berekend met een geschat rendement.

Het kabinet schaft de leegwaarderatio af vanaf 2023. Dit moet het geschat rendement in box 3 al beter laten aansluiten op het werkelijke rendement dat verhuurders uit verhuurd vastgoed ontvangen.

Het kabinet verhoogt ook het heffingsvrijvermogen naar € 80.000,- vanaf 2023.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is niet meer aan te vragen bij kinderen geboren na 2024. Vanaf 2037 is de IACK dan volledig afgeschaft.

Overdrachtsbelasting

Het kabinet wil het tarief van de overdrachtsbelasting verhogen voor particuliere beleggers of rechtspersonen die een woning kopen zonder dat zij deze als hoofdverblijf gebruiken. Vanaf 1 januari 2023 is dat tarief 9% in plaats van 8%. Dit hogere tarief geldt ook voor niet-woningen.

Middelingsregeling

Het kabinet wil de middelingsregeling afschaffen in de inkomstenbelasting vanaf 1 januari 2023.

Praktische tip

De middelingsregeling geldt alleen voor inkomen in box 1. Een voordeel van het wegvallen van de middelingsregeling is dat de inkomstenbelasting eenvoudiger wordt.

Overige onderwerpen

Niets missen rondom jouw vakbekwaamheid?

Meld je dan aan voor onze Vakbekwaamheidsupdate.

Aanmelden