Daling slagingspercentages Wft

Onze voorspelling komt uit: CDFD publiceert forse daling slagingspercentages Wft

Nieuwsbericht

Het CDFD heeft vandaag de landelijke slagingspercentages van de Wft- en PE-examens gepubliceerd. Wat wij al voorspelden, is uitgekomen: de slagingspercentages voor de initiële Wft-examens zijn fors gedaald sinds 1 april 2022. Waar de totale landelijke slagingspercentages per maand normaal gesproken schommelen tussen de 52% en 55%, zijn er nu uitschieters naar beneden zoals 46,8% in de maand juni. Vooral het slagingspercentage van Wft Hypothecair Krediet valt op. In het tweede kwartaal van 2022 lag deze op maar 19,1%, terwijl die de vorige twaalf maanden rond de 37% lag.

“Met deze cijfers krijgen we helaas de bevestiging van wat wij al voorspelden”, zegt Edwin, onze Commercieel Directeur. “Uit onze data-analyses, onze contacten met examenkandidaten en onze contacten met een aantal partners waarmee we de examenresultaten nauwgezet monitoren, kregen wij al snel na 1 april de eerste signalen dat de slagingspercentages hard kelderden.”

Edwin vervolgt: “Sowieso worden de examens elk jaar op 1 april geüpdatet en dan is het altijd afwachten wat er nu precies op het examen aangetoond moet worden. Zeker door de ruim en algemeen geformuleerde toetstermen. Daarnaast zien we dit jaar ook dat de vaardigheden- en competentievragen nu verspreid zijn over méér casussen dan voorheen en dat de vragen ook nog eens meer verdiepend zijn. Hierin ligt een belangrijke oorzaak voor de enorme daling. Wij hebben onze Wft-opleidingen al kunnen verrijken met extra studie- en oefenmateriaal, omdat wij de slagingspercentages nauwgezet monitoren. We hebben daardoor de slagingspercentages snel zien terugkeren richting de gebruikelijke niveaus. Daarnaast herzien we onze online examentraining volledig én breiden we die uit naar 3,5 uur. Dit doen we speciaal voor onze cursisten die naast de Wft-opleiding een extra steuntje in de rug nodig hebben én voor de cursisten die elders verouderd studiemateriaal gebruiken. Daar leggen we nu de laatste hand aan. Op die manier gaan we uitgebreid in op alle wijzigingen en veelgemaakte fouten in de aangepaste examens.”

Hij sluit af: “Opleidingsinstituten moeten snel grip krijgen op de wijzigingen en hun opleidingen aanpassen. Nu zakken er onnodig veel mensen. Het behalen van een Wft-examen is een serieuze zaak en móét moeilijk zijn, maar niet onhaalbaar. Nu vallen goede mensen af die een verrijking voor de sector zouden zijn, terwijl de branche juist met smart zit te wachten op nieuwe medewerkers om openstaande vacatures in te vullen. Ook voor mensen die nog twijfelen of ze überhaupt in de financiële dienstverlening willen werken, wordt de branche minder aantrekkelijk. Zeker in deze tijd, waarin je als werkzoekende echt wel wat te kiezen hebt. Als je dan overweegt om hypotheekadviseur te worden en je ziet dat de slagingspercentages voor Vermogen en Hypothecair Krediet op 41% en 19% liggen, valt zo’n mooi beroep toch sneller af als optie. Hier ligt voor ons als opleiders dus een enorme verantwoordelijkheid.”

Meer informatie

Ben je benieuwd naar onze examentrainingen? Neem dan vooral een kijkje op onze website.

Edwin heeft zijn visie op de dalende slagingspercentages ook gedeeld via LinkedIn. Hij komt graag met je in gesprek via LinkedIn of door een belafspraak met hem in te plannen.

Dit nieuws is ook gedeeld door InFinance, VVP en AMweb.

Overig nieuws

Prinsjesdag Totaaloverzicht 2023
Nieuwsbericht
Voor alweer de 11e keer op rij wordt het Prinsjesdag Totaaloverzicht uitgebracht.
FOI wordt onderdeel van de Lindenhaeghe Groep
Nieuwsbericht
Vol trots kondigen wij aan dat FOI, hét opleidingsinstituut gespecialiseerd in...
Onze nieuwe collega’s Shahen & Denzel
Interview
Shahen werkte bijna 8 jaar als verzekeringsadviseur op Curaçao. Haar verhuizing naar Nederland was...