De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Permanent Actueel Vakbekwaam

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om een hr-beleid te formuleren op het gebied van Permanent Actueel (PA). De Wft-wetgeving is namelijk behoorlijk complex. Door vast te leggen wanneer je medewerkers voldoen aan de vakbekwaamheidsvereisten maak je het tastbaar voor hen. Benieuwd waarmee je hierbij allemaal rekening moet houden? Lees dan snel verder.

Permanent Actueel Vakbekwaam

Wat houdt de eis om Permanent Actueel Vakbekwaam te zijn in?

Voor al jouw medewerkers met inhoudelijk klantcontact geldt dat zij Permanent Actueel Vakbekwaam moeten zijn. Deze vereiste is in het leven geroepen om de kwaliteit van financiƫle diensten aan consumenten te borgen. Je medewerkers moeten niet alleen op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen binnen hun vakgebied, maar deze ook kunnen toepassen in hun werk. Als manager ben jij er verantwoordelijk voor om te borgen dat je medewerkers aan deze vereiste voldoen. Hierbij geldt een open norm. Dit betekent dat jouw organisatie zelf mag bepalen hoe zij aan deze norm voldoet en in dit geval heeft gekozen voor Permanent Actueel Wft van Lindenhaeghe.

Voor wie geldt de vakbekwaamheidsverplichting

Voor wie geldt de vakbekwaamheidsverplichting?

Deze vereiste geldt zowel voor medewerkers die adviseren over financiƫle producten zoals bijvoorbeeld een hypothecair krediet, schadeverzekering of pensioen als voor medewerkers die klanten informeren over bijvoorbeeld de samenstelling of werking van een financieel product. Heb jij als manager zelf naast het aansturen van het team ook inhoudelijk klantcontact? Dan geldt deze vakbekwaamheidsverplichting tevens voor jou. Zitten er medewerkers in je team die klanten uitsluitend doorverwijzen naar de juiste afdeling? Dan vallen zij hier niet onder en hoeven zij dus ook niet Permanent Actueel Vakbekwaam te zijn.

Waarom is een hr-beleid formuleren op het gebied van Permanent Actueel belangrijk?

Doordat de wetgeving zo complex is, is het voor medewerkers soms onduidelijk aan welke vereisten zij moeten voldoen. Artikel 4:9 lid 2 van de Wft bepaalt dat jij als financiƫle organisatie zorg dient te dragen voor de vakbekwaamheid van zowel je medewerkers als andere natuurlijke personen die zich onder de verantwoordelijkheid van jouw organisatie bezighouden met het verlenen van financiƫle diensten aan consumenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitzendkracht of gedetacheerde.

Door in het hr-beleid op te nemen voor wie de vakbekwaamheidsverplichting geldt en wanneer zij hieraan voldoen, maak je het tastbaar voor je medewerkers. Daarnaast is het voor jou dan ook eenvoudiger om je medewerkers erop te attenderen wanneer zij achterlopen met het lezen van de PA-artikelen of het bespreekbaar te maken tijdens een functioneringsgesprek.

Ondersteuning via het Dashboard

Om jou te ondersteunen bij het borgen van de vakbekwaamheidsvereisten heeft Lindenhaeghe de PA-widget ontwikkeld. Via deze widget in het Dashboard is voor jou inzichtelijk hoe je medewerkers ervoor staan op het gebied van Permanent Actueel. Nadat je ingelogd bent, zie je direct hoeveel procent van de artikelen is gelezen en welk percentage van de oefenvragen van deze artikelen goed is beantwoord. Ook kan je meteen zien hoe de openstaande artikelen verspreid zijn over de afgelopen 12 maanden. Vervolgens kan je verder op de resultaten inzoomen door op 'Bekijk alle statistieken' te klikken. Dan krijg je een overzicht per medewerker en kan je ook zien wanneer hij of zij voor het laatst heeft ingelogd. Zo weet jij precies wie je erop moet attenderen dat zij weer aan de slag moeten met PA en kan je met de PA-widget dus heel laagdrempelig monitoren of jouw team voldoet aan de vakbekwaamheidseisen.

Dashboard voor managers

Direct inzichtelijk hoe je team ervoor staat? In de verschillende widgets op ons dashboard zie je zowel het totaalbeeld van je team, als de details per medewerker. Alle informatie die je nodig hebt, is met enkele muisklikken inzichtelijk te krijgen.

Voordelen voor je medewerkers

Ondanks het feit dat je van je medewerkers mag verwachten dat zij zich conformeren aan het geformuleerde beleid, is het natuurlijk ook wel zo handig als jij goed kan uitleggen waarom dit zo belangrijk is. We hebben daarom de belangrijkste voordelen voor je medewerkers op een rijtje gezet:

  • Continu op de hoogte zijn van de actualiteiten zorgt ervoor dat je medewerkers de laatste ontwikkelingen direct mee kunnen nemen in hun gesprekken. Dit draagt niet alleen bij aan het vergroten van het vertrouwen van de klant, maar zorgt er ook voor dat de kans toeneemt dat de klant bij een nieuw vraagstuk bij de medewerker terugkeert. Ook zijn zij zo beter voorbereid op eventuele vragen vanuit de klant, wat bijdraagt aan hun professionele uitstraling.
  • Ook voor je medewerkers is uiteraard direct inzichtelijk hoe zij ervoor staan op het gebied van PA. In het kader van de privacy zien zij alleen hun eigen percentages en is voor hen dus meteen duidelijk wat zij nog moeten doen om weer volledig Permanent Actueel te zijn.
  • Permanent Actueel vormt een goede voorbereiding op het PE-examen. In het examen komen namelijk de ontwikkelingen aan bod van de verschillende modules die onderdeel uitmaken van de beroepskwalificatie. Zodra je medewerkers zich gaan voorbereiden op het examen, maken zij zich de leerstof gemakkelijker eigen, omdat zij veel actualiteiten al voorbij hebben zien komen in een PA-artikel.
  • Je medewerkers kunnen gebruikmaken van de optie om per e-mail of via de Permanent Actueel-app een notificatie te ontvangen zodra er een nieuw artikel voor hen klaarstaat. Zo hoeven zij niet actief hun dashboard te monitoren, maar hoeven zij alleen in actie te komen zodra zij een notificatie ontvangen.
Ook aan de slag?

Ook aan de slag?

Wil je ook aan de slag met het hr-beleid voor Permanent Actueel en daar graag eerst met ons over sparren? Neem dan contact op met je vaste accountmanager. We denken graag met je mee!

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Alle medewerkers die klanten adviseren over een financieel product, zoals een hypothecair krediet, schadeverzekering of pensioen moeten over het juiste Wft-diploma beschikken. Er is echter niet alleen sprake van adviseren wanneer het geadviseerde product ook daadwerkelijk wordt afgesloten. Volgens de wet is er al sprake van financieel advies wanneer een klantmedewerker een klant een specifiek product aanbeveelt. Hier kan ook sprake van zijn als een medewerker in de nazorgfase vragen over de passendheid van het product beantwoordt en hiermee een aanbeveling doet. Ook deze klantmedewerker moet dan over het bijbehorende Wft-diploma beschikken.