IDD

De IDD? Wat is daar ook alweer mee?

Nieuwsbericht

Wat betekent IDD voor jou, als financieel professional of als feitelijk leidinggevende? Wij zetten het op een rij.

Waarvoor staat IDD?

IDD staat voor ‘Insurance Distribution Directive’ en wordt ook wel de (Europese) Richtlijn Verzekeringsdistributie genoemd. De IDD is per 1 oktober 2018 in werking getreden ter vervanging van de richtlijn Verzekeringsbemiddeling en geldt voor feitelijk leidinggevenden, verzekeraars, volmachtbedrijven en bemiddelaars in verzekeringen.

De IDD is in het leven geroepen om het aloude ‘gelijke speelveld’ rond de verkoop van verzekeringen weer op scherp te zetten. De IDD wil de bescherming van de klant verbeteren, de interne markt voor financiële diensten bevorderen en de sancties bij overtredingen harmoniseren.

Gevolgen van de IDD

Gevolgen voor het dagelijks werk van financieel professionals

De IDD-regels rond het informeren van de klant sluiten aan bij de bestaande normen in de Wft. Voldoe jij aan de Wft, dan voldoe je ook aan de IDD. Rond het adviseren van de klant is een aantal regels aangescherpt. In het dossier ‘IDD in je dagelijkse werkzaamheden’ van Adfiz lees je hier meer over.

Gevolgen voor feitelijk leidinggevenden
De IDD heeft ook een aantal gevolgen voor de bedrijfsvoering. Eén belangrijk gevolg is dat voor feitelijk leidinggevenden van medewerkers met klantcontact (weer) vakbekwaamheidseisen zijn gaan gelden. Dit was al eerder zo, echter deze eisen zijn in 2014 komen te vervallen. Vanuit de IDD zijn de eisen nu Europees vastgelegd.

Gevolgen voor verzekeraars, volmachtbedrijven en bemiddelaars in verzekeringen
Zoals gezegd brengt de IDD nieuwe regels mee die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering. Het gaat hier over processen, personen en bedrijfsvoering. Zo is voor verzekeraars aanvullend geregeld dat zij de PE-verplichting van hun feitelijk leidinggevenden goed moeten bijhouden en registreren: ‘alle relevante documentatie met betrekking tot de toepassing van deze PE-eis moet worden vastgelegd en bijgehouden’.

Welke eisen gelden er voor feitelijk leidinggevenden?

In de ‘Insurance Distribution Directive’ staat beschreven dat jij als feitelijk leidinggevende je opgedane kennis actueel moet houden. Het gaat hierbij om een gedeeltelijke open norm. Je kan zelf bepalen op welke wijze je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen, zolang je maar minimaal 15 uur per jaar aan permanente educatie volgt op het gebied van schadeverzekeringen of levens-/beleggingsverzekeringen.

Bij Lindenhaeghe kan je hieraan voldoen door Permanent Actueel IDD te volgen.

Welke eisen gelden er voor verzekeraars, volmachtbedrijven en bemiddelaars in verzekeringen?

Als organisatie moet je te allen tijde kunnen aantonen dat je medewerkers voldoen aan de gestelde eisen vanuit de IDD. Met Permanent Actueel van Lindenhaeghe borg jij zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk de geldende vakbekwaamheidseisen voor je medewerkers. Via het bijbehorende dashboard is voor jou in één oogopslag inzichtelijk hoe je medewerkers ervoor staan en wat zij nog moeten doen om volledig aan de IDD-vereisten te voldoen. Wil je hier meer over weten? Plan dan een belafspraak in met Rebecca, zij vertelt je er graag meer over.

Overig nieuws

Lindenhaeghe lanceert concept cyberweerbaarheid
Nieuwsbericht
Met ons nieuwe concept zetten we in op de cyberweerbaarheid van de medewerker in de financiële sector
Lindenhaeghe en SVC bundelen krachten voor VvE-beheerders
Nieuwsbericht
Door onze nieuwe samenwerking met SVC Compliance bieden we VvE-beheerders betere ondersteuning bij het voldoen aan wettelijke...
Wesley van ’t Hof ontvangt VPV Rotterdam Prijs
Nieuwsbericht
Wesley van 't Hof, onze Algemeen Directeur, heeft vorige week de prestigieuze VPV Rotterdam Prijs in ontvangst genomen.