De Wwft in de praktijk

Nieuwsbericht

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) speelt een belangrijke rol in het beschermen van de integriteit van ons financiële stelsel. Als poortwachters zijn financiële dienstverleners, waaronder hypotheekverstrekkers, verplicht om actief bij te dragen aan de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Dit doen zij onder andere door het risicogericht uitvoeren van klantenonderzoek (Customer Due Diligence), het melden van ongebruikelijke transacties en het toepassen van een zorgvuldig risicobeheer.

Het correct naleven van de Wwft is essentieel. Niet alleen om het vertrouwen in het financiële systeem te waarborgen, maar ook om zware boetes en reputatieschade te voorkomen. Toch kan het in de praktijk uitdagend zijn om alle vereisten goed toe te passen, vooral bij complexe dossiers.

Om je te ondersteunen, delen we hieronder een praktijkvoorbeeld. Hoe zou jij deze casus aanpakken?

Praktijkcasus

Herman (27) en Nadine (25) zijn een jong en ambitieus stel. Sinds een aantal jaar wonen ze samen in een mooi appartement in Amstelveen. Herman is IT-engineer en Nadine is werkzaam bij de lokale overheid. Herman en Nadine dromen er al jaren van om in hartje Amsterdam te wonen. Onlangs is er een prachtig pand op de markt gekomen aan de Prinsengracht. Het huis met 4 woonlagen heeft een vraagprijs van € 1.350.000,- k.k. Het stel klopt bij de hypotheekadviseur aan voor een financiering.

De hypotheekadviseur brengt het vraagstuk in kaart:

  • Herman en Nadine kopen het huis voor de vraagprijs van € 1.350.000,- k.k. Daarnaast zal het huis worden gerenoveerd en verduurzaamd voor € 150.000,-.
  • De huidige woning is in 2021 aangekocht voor € 350.000,-. Hiervan is destijds € 250.000,- gefinancierd door de bank en € 100.000,- geschonken door de ouders van Herman.
  • De verwachte verkoopprijs zal vanwege de stijgende huizenprijzen circa € 490.000,- zijn.
  • Herman en Nadine vragen om een financiering van € 600.000,-. De kosten koper en de eigen inbreng zal worden voldaan vanuit de overwaarde op hun huidige appartement, aangevuld met de opbrengsten vanuit de succesvolle cryptobeleggingen van Herman. Hij is als student – met veel affiniteit in IT – op jonge leeftijd ingestapt in de wereld van virtuele valuta. De opbrengsten van zijn bijbaantje als vakkenvuller bij een bekende supermarktketen heeft hij in een vroeg stadium belegd in verschillende cryptomunten. Op basis van de koers van vandaag, maakt dat Herman er warmpjes bij zit.

Als hypotheekadviseur ben jij verantwoordelijk voor het naleven van de Wwft. Dat betekent dat je onder andere de identiteit van je klant vaststelt en controleert. Daarnaast moet je inzicht krijgen in de reden van de klant om de relatie aan te gaan. Ook is het belangrijk om onderzoek te doen naar waar de financiële middelen vandaan komen.

Hoe zou jij deze situatie aanpakken? Waar richt jij je onderzoek op? Hoe ga je risicogericht te werk bij het achterhalen van de herkomst van de middelen? En welke documenten of informatie vraag je op om de uitleg van je klant te kunnen onderbouwen?

Ons CDD-aanbod

Dit en meer leren over het uitvoeren van CDD? Wij bieden verschillende opleidingen aan over dit onderwerp. Deze zijn, net als deze casus, in samenwerking met Delta Capita ontwikkeld.

Ben je al opgeleid tot CDD-professional en wil je op de hoogte blijven van alle actualiteiten binnen het vak. Ook dat kan via ons!

Bekijk ons volledige aanbod

Overig nieuws

Het Prinsjesdag Totaaloverzicht 2024 staat voor je klaar!
Nieuwsbericht
Dit jaar publiceren we de 12e editie van het Prinsjesdag Totaaloverzicht! Zoals ieder jaar, werken...
Tips voor je examenvoorbereiding
Nieuwsbericht
Vorige maand publiceerden we een artikel waarin we de daling van de landelijke slagingspercentages analyseerden...
Optimale voorbereiding voor de laatste maanden van de PE-periode
Nieuwsbericht
Het laatste halfjaar van de huidige PE-periode gaat bijna in. Met nog circa 65.000 examens...