Landelijk 41% minder afgelegde PE-examens

Nieuwsbericht

Het CDFD heeft de landelijke statistieken van de Wft- en PE-examens gepubliceerd. Wij hebben deze cijfers geanalyseerd en komen tot een zorgwekkende conclusie. Er is een forse daling in het aantal PE-examens zichtbaar in vergelijking met dezelfde periode van de vorige PE-cyclus, terwijl dat ook nog eens een periode was waarin door corona examenlocaties soms gesloten waren en examens sowieso uitgesteld werden. Hoog tijd om gezamenlijk in actie te komen.

Gedurende de periode van 1 april t/m 30 september 2023 zijn er slechts 2.522 PE-examens afgenomen, ten opzichte van 4.303 PE-examens gedurende dezelfde maanden van de vorige PE-periode. Een afname van ruim 41%! Edwin, onze Commercieel Directeur, zegt: “Bij de helft van de PE-modules vallen de slagingspercentages ook nog eens lager uit. Doordat het CDFD geen onderscheid maakt tussen kandidaten die het examen voor de eerste keer maken en kandidaten die een herkansing doen, betekent dit dat er in diverse gevallen sprake is van meerdere examenpogingen per kandidaat. Het daadwerkelijke aantal adviseurs dat hun benodigde PE-certificaten heeft behaald ligt daarmee dus zelfs nóg lager.”

Schaarste van examenplekken
In het derde jaar van elke PE-cyclus worden altijd de meeste examens afgenomen. In de periode van 1 april 2021 t/m 31 maart 2022 waren dit er 74.449 ten opzichte van 13.504 in het eerste PE-jaar en 23.763 in het tweede jaar. Als de geconstateerde daling in het aantal PE-examenafnames doorzet, betekent dit dat er minimaal zo’n 10.000 PE-examens extra moeten worden afgenomen gedurende het laatste PE-jaar van deze cyclus. Edwin licht toe: “Ook wanneer wij er als opleider alles aan doen om onze kandidaten tijdens het laatste PE-jaar zo goed mogelijk te faciliteren in hun examenafnames, is er sprake van schaarste in het aantal beschikbare trainings- en examenplekken. Laat staan wanneer er zo’n enorme piek aan examens bij komt. Voor kandidaten gaat dit gepaard met de nodige stress, extra reistijd en onkosten.“

Sector staat voor een grote uitdaging
Opvallend bij deze daling is dat in 2020 de examenlocaties enkele weken gesloten waren in verband met geldende coronamaatregelen, terwijl er nu geen aantoonbare reden bestaat. Het is dan ook noodzaak om als sector gelijk in beweging te komen. Als kandidaten hun adviesbevoegdheid kwijtraken, worden de organisaties direct geraakt. Edwin: “We roepen organisaties op om onderdeel te zijn van de oplossing, in plaats van bij te dragen aan het probleem. Borg dat je grip hebt op de vakbekwaamheidseisen van je medewerkers en inzicht hebt in welke PE-examens er nog afgelegd moeten worden. Faciliteer je medewerkers vervolgens met studiemateriaal waarmee zij in één keer kunnen slagen en reserveer voor je incompany direct je trainings- of examenmoment. We hebben nog veel meer tips voor organisaties, die we afhankelijk van de situatie kunnen inzetten. Alleen zo kunnen we samen borgen dat élke adviseur zijn certificering op tijd kan behalen.”

Meer informatie
Wil je gelijk aan de slag met het inplannen van de incompanytrajecten voor jouw medewerkers? Neem contact op met je accountmanager of plan een belafspraak in met Elise.

Dit bericht is ook gedeeld door VVP, AM en InFinance.

Overig nieuws

Nieuwe AI e-learning volledig toegespitst op financieel adviseurs
Nieuwsbericht
Op het SEH-congres introduceerden we onze AI e-learning speciaal voor financieel adviseurs.
PE-stuwmeer is een feit, oplossing ligt bij organisaties
Nieuwsbericht
Het CDFD heeft de cijfers over het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd. Eerder waarschuwden we...
Voor de 11e keer uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland
Nieuwsbericht
Op dinsdag 2 april vond de verkiezing tot Beste Opleider van Nederland plaats.