Afscheidsinterview Sonja

Afscheidsinterview Sonja

Interview

Vandaag is het de laatste werkdag van onze zeer gewaardeerde collega Sonja, die de afgelopen jaren als trainer werkzaam is geweest bij Lindenhaeghe. Omdat we haar vertrek niet stilletjes aan ons voorbij wilden laten gaan, gingen wij nog voor een laatste keer met haar in gesprek.

De kleine geluksmomentjes

Kenmerkend aan Sonja is haar passie voor het vak, haar tomeloze energie en haar grote bescheidenheid. De connectie met anderen staat voor haar altijd voorop. Het is dan ook niet verrassend dat juist de cursisten als hoogtepunt van haar werk bij Lindenhaeghe worden genoemd: “De kleine geluksmomentjes zijn de cursisten die in de trainingen zitten. Mensen naar huis laten gaan met het gevoel dat ze echt veel van de training hebben opgestoken of die zeggen dat de materie toch een heel stuk interessanter en leuker is dan gedacht, dat is gaaf! Een verhaal dat mij hierbij altijd zal bijblijven, is een cursist van 82 jaar die zijn PE-examen moest behalen om zijn eigen verzekeringskantoor aan te kunnen houden. De allerlaatste dag waarop hij examen kon doen voordat de driejaarlijkse PE-termijn zou aflopen, is hij naar Bilthoven gekomen om samen met mij de laatste puntjes op de i te zetten. Direct daarna is hij op examen geweest en is hij geslaagd. Een dikke knuffel als gevolg. Het raakt mij nog als ik eraan denk!”

Ondergedompeld in blended leren

Naast het feit dat Sonja natuurlijk graag investeert in de ontwikkeling van de cursisten, heeft ze bij Lindenhaeghe ook altijd veel energie gehaald uit het feit dat ze zichzelf kon blijven ontwikkelen. Sonja vertelt: “Het toffe aan het geven van trainingen vind ik dat ik het op mijn eigen manier kan doen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van tekeningen (visualisaties) tijdens de lessen. Ik heb het daarin altijd al waardevol gevonden om mijzelf te blijven ontwikkelen, maar dankzij de fusie kwam de uitvoering van het geleerde in een stroomversnelling. Vanwege de nieuwe lesmethode die we hebben ontwikkeld heb ik mij helemaal kunnen onderdompelen in blended leren en hoe je leert leren. Wat zijn de verschillende leervormen en hoe breng je informatie het beste over op een cursist? Maar ook hoe werkt het brein? Dat toepassen in de lessen is echt leuk. De nieuwe werkwijze heeft ook geleid tot veel meer interactie, daar ben ik echt trots op!”

Het gaat om meer dan alleen kennisoverdracht

Met het vertrek van Sonja komt er een hele leuke functie voor een nieuwe trainer vrij. We vroegen daarom aan Sonja wat ze als tip aan de nieuwe collega wil meegeven. “Dat zijn twee dingen, die in mijn eigen trainingen ook altijd centraal staan. Allereerst verbinding, je boodschap komt pas echt binnen als cursisten een connectie voelen. Het gaat hierbij niet alleen om kennisoverdracht, maar vooral ook om de cursisten die de kennis tot zich nemen. Naast van jou als trainer steken cursisten ook veel van elkaar op, dus zorg dat zij tevens de ruimte krijgen om verbinding met elkaar te maken. Daarnaast is het belangrijk om je in te zetten voor kwaliteitsborging. Door daar continu vol op in te zetten, borg je dat cursisten niet alleen slagen voor het examen, maar het geleerde ook echt begrijpen en daardoor meenemen in hun dagelijkse beroepspraktijk.”

Dankwoord aan de cursisten

Sonja is zelf te bescheiden om dat te erkennen, maar ze is een graag geziene trainer. Er is zelfs een cursist speciaal uit Portugal overgevlogen om bij een training van Sonja aanwezig te kunnen zijn. Ze wil daarom het gesprek graag afsluiten met een boodschap voor al haar cursisten. “Ik heb zoveel waardering voor alle cursisten die bij mijn trainingen aanwezig zijn geweest, waarbij sommigen zelfs meerdere keren zijn teruggekomen. Ik wil echt mijn dank naar hen uitspreken dat zij samen met mij deze leerreis hebben gemaakt. Naast dat ik hen veel heb mogen bijbrengen, heb ik als trainer namelijk ook veel van hen geleerd.”

Lieve Sonja, we willen je enorm bedanken voor de fijne tijd en wensen je alle succes met je nieuwe baan in het hoger onderwijs waarbij je young professionals gaat begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. We gaan je missen!

Overig nieuws

Nieuwe AI e-learning volledig toegespitst op financieel adviseurs
Nieuwsbericht
Op het SEH-congres introduceerden we onze AI e-learning speciaal voor financieel adviseurs.
PE-stuwmeer is een feit, oplossing ligt bij organisaties
Nieuwsbericht
Het CDFD heeft de cijfers over het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd. Eerder waarschuwden we...
Voor de 11e keer uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland
Nieuwsbericht
Op dinsdag 2 april vond de verkiezing tot Beste Opleider van Nederland plaats.