Box 3 in beweging: wat betekent dit voor jou?
De regelgeving rondom Box 3 blijft zich ontwikkelen en heeft directe gevolgen voor zowel particuliere beleggers als financieel adviseurs. Het kabinet heeft aangekondigd dat de invoering van het nieuwe box 3-stelsel, waarin werkelijk rendement wordt belast, is uitgesteld tot 2028. Tot die tijd blijft het huidige stelsel van kracht, maar er komen wel een aantal aanpassingen aan. Wat verandert er precies en hoe kun jij je hierop voorbereiden?
Uitstel naar 2028, maar met aanpassingen
De oorspronkelijke plannen om per 2027 over te stappen op een stelsel gebaseerd op werkelijk rendement, zijn doorgeschoven naar 2028. Dat betekent dat de huidige methode van forfaitaire belasting op vermogen nog langer blijft bestaan. Toch wil het kabinet per 1 januari 2026 al wijzigingen doorvoeren:
✅ Verhoging forfaitair rendement op overige bezittingen met 1,78%-punt.
✅ Verlaging heffingsvrij vermogen van € 57.684,- naar € 52.048,- per fiscaal partner.
Door deze aanpassingen kunnen beleggers en vermogenden te maken krijgen met een hogere belastingdruk.
Wet tegenbewijsregeling: meer ruimte voor werkelijk rendement
Daarnaast werkt de overheid aan de Wet tegenbewijsregeling Box 3. Hiermee krijgen belastingplichtigen de mogelijkheid om aan te tonen dat hun werkelijke rendement lager is dan het forfaitair vastgestelde percentage. Dit is vooral relevant voor particuliere beleggers met vastgoed of niet-beursgenoteerde aandelen.
Belangrijke wijzigingen:
- Het huidige forfaitaire stelsel blijft van kracht tot 2028.
- Vanaf belastingjaar 2025 kunnen belastingplichtigen hun werkelijke rendement opgeven.
- In 2027 wordt een automatische voorinvulling van rendementen door financiële instellingen mogelijk.
Wat betekent dit voor jou en jouw klanten?
De verlaging van het heffingsvrije vermogen en de verhoging van het forfaitaire rendement kunnen impact hebben op beleggingsstrategieën en vermogensplanning. Wil je je klanten goed informeren en voorbereid zijn op de ontwikkelingen? Volg dan alle fiscale veranderingen via Permanent Actueel.