appartementen

Investeren in vastgoed – een vak apart

Klaas Kroot

Wie investeert in vastgoed om te verhuren, wil vooral één ding: rendement. Dat lijkt makkelijker dan dat het is.

Ga je investeren in vastgoed? Een goed aankoopbeleid en een efficiënt en doordacht beheer bepalen de hoogte van het rendement. Je moet dus zelf kennis van zaken hebben. Daarom hieronder alvast 10 tips van een ervaren vastgoedbelegger die het klappen van de zweep door en door kent.

Koop dicht bij huis
Deze tip is zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld. Je kent je eigen omgeving en haar ontwikkelingen het best. Hoe dichter je bij je vastgoed woont, hoe beter je beeld van de locatie en de toekomstbestendigheid. Je kunt makkelijker naar je vastgoed toe om het te monitoren en het onderhouden van contacten met huurders is makkelijker. Ervaring leert dat beleggers die dichtbij hun vastgoed wonen minder leegstand ervaren en minder beheer- en onderhoudskosten hebben. Figuurlijk gesproken wordt met dichtbij huis de focus bedoeld op datgene wat bij je past. Als je als ervaren klusser veel verstand hebt van renoveren, waarom zou je dan een kant-en-klaar pand kopen?

Cluster je vastgoed
In het eerste pand dat je koopt, stop je je ziel en zaligheid. Naarmate je jouw portefeuille uitbreidt, komt efficiency echter centraal te staan. Hoe meer vastgoed je hebt in een cluster, hoe aantrekkelijker je bent voor zowel huurders, makelaars, onderhoudspartijen als aannemers.

Check vooraf de financierbaarheid
Veel vastgoedbeleggers financieren een deel van de aankoop van hun vastgoed, enerzijds om het rendement via de zogenaamde hefboom te vergroten, anderzijds om met minder eigen vermogen toch vastgoed te kunnen kopen. Een goede financierbaarheid van vastgoed draagt ook bij aan de courantheid van een pand. Meer beleggers die het pand willen of kunnen kopen, zorgt namelijk vaak voor een hogere prijs en waarde. Bovendien kan de financier je wijzen op risico’s die je mogelijk nog niet in beeld had.

Zorg voor een financiële buffer
100% van je spaargeld in vastgoed investeren is geen goed idee. Een gouden regel van beleggers is spreiding. Het nadeel van spaargeld in deze tijd is het lage rendement. Het grote voordeel is de directe beschikbaarheid. Het rendement in vastgoed is vaak veel hoger. Maar je geld zit er wel in vast. Zorg daarom voor een buffer. Klassiek vastgoed heeft regelmatig onderhoud, verbeteringen of renovatie nodig. Als je dit goed aanpakt, leidt dat op de lange termijn tot het beste rendement.

Luister naar je gevoel – kies bij je eerste aankoop voor een veilige optie
Vermijd zeker in de opbouwfase van je portefeuille gebieden waar je de wet- en regelgeving nog niet goed kent. Wees ook terughoudend in gebieden waar de omgeving letterlijk niet veilig is of waar je je niet prettig voelt. Luister naar je gevoel. Een pand kun je verbeteren, de omgeving meestal niet.

Gok niet op meerwaarde – reken met het rendement
De waarde van vastgoed wordt door veel factoren bepaald, inclusief factoren die je niet in de hand hebt of niet kunt voorspellen. Zo kan de rente morgen fors stijgen, wat direct invloed kan hebben op de verkoopwaarde. Neem het rendement als basis en neem de meerwaarde in de toekomst als indirect extra rendement.

Begin klein
Koop niet direct een complex met 30 appartementen. Start klein. Geef jezelf de tijd om de markt te ontdekken. Leer van gemaakte fouten en zet nooit ‘alle eieren in één mandje’.

Denk bij aankoop al aan verkoop – laat je pand vooraf taxeren door een professional.

De persoon die na jou komt, wil hetzelfde als jij: rendement. Dat betekent dat hij alleen koopt als hij potentieel ziet in jouw vastgoed. Kijk daarom al bij aankoop door de ogen van een potentiële koper. Vind je dit lastig? Laat je pand dan pro forma taxeren door een professional voordat je koopt.

Onderhoud een goed en relevant netwerk
Bij zowel aankoop, verhuur als onderhoud ben je afhankelijk van partijen die je rendement maken. Investeer in relaties. Drink ook eens een kop koffie met je relaties zonder dat je ze direct nodig hebt.

Overig nieuws

Masterclass De Wet Betaalbare Huur in de Praktijk: Kansen en uitdagingen
Edwin ten Cate
De vastgoedmarkt verandert in rap tempo, en recente wetswijzigingen zorgen voor nieuwe uitdagingen...
Fiscale gevolgen van uitponden voor particuliere woningbeleggers
Marleen van de Sande
Sharefunding: De opkomst van een nieuwe financieringsvorm
Sharefunding: De opkomst van een nieuwe financieringsvorm
Marleen van de Sande
Sharefunding: De opkomst van een nieuwe financieringsvorm